Oud & Nieuw mèt corona en zonder vuurwerk

vuurwerk

Nu de ziekenhuizen het druk hebben met de coronapatiënten, kunnen ze er eigenlijk geen vuurwerkongelukken bij hebben. In de Tweede Kamer heeft dat aardig wat discussies opgeleverd, wat geleid heeft tot een verbod, maar hoe ga jij dit onderwerp bespreken met je puber? Wat spreek je af? 

Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 is het nu dan ook verboden vuurwerk te verkopen en af te steken. Dit is een tijdelijk verbod en het geldt alleen voor ‘oudejaarsvuurwerk’, oftewel al het vuurwerk behalve categorie F1. Die categorie betreft fop- en schertsvuurwerk en is wel toegestaan. Dit zijn bijvoorbeeld sterretjes, kleine fonteintjes, knalerwten en trektouwtjes en mag het hele jaar verkocht worden. Afsteken is toegestaan vanaf 12 jaar. 
 

Een digitale knal?

Jouw puber heeft misschien wel het hele jaar uitgekeken naar het moment dat hij mocht gaan knallen. Nu moet jij vertellen dat het niet mag en dan vooral waarom het niet mag. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar ga dit gesprek wel aan. Toon begrip voor de teleurstelling van je kind en leg daarbij uit dat er vorig jaar 1300 mensen behandeld moesten worden met vuurwerkletsel. Laat ze vervolgens meedenken over een leuk alternatief. Zet bijvoorbeeld de speakers buiten met vuurwerkgeluiden om 00:00 uur of wees creatief met het laten knallen van ballonnen. 
 

Eigenwijs

Mocht je puber toch het risico nemen en ondanks het verbod vuurwerk afsteken, dan kan dat gevolgen hebben. Afhankelijk van hoe zwaar de overtreding is kan de straf verschillen van boete of een HALT-straf tot zelfs een gevangenisstraf. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten, dus bespreek dit met je kind. Oud&Nieuw zal zeker anders zijn dit jaar, maar laten we er het beste van maken. Uiteindelijk kijken we allemaal uit naar een gezond 2021 voor iedereen! 

Meer duidelijkheid over de gevolgen van het afsteken van verboden vuurwerk kun je hier vinden. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vuurwerk/vraag-en-antwoord/wat-zijn-de-straffen-voor-verboden-vuurwerk