Familiefestival: een inspirerende dag voor het hele gezin!

Familiefestival

Ouders Lokaal, Buurtgezinnen en het Centrum voor Jeugd en Gezin organiseren op 6 oktober aanstaande een inspirerende dag voor het hele gezin! Van baby in de buik tot een uberpuber in huis, er wordt aan iedereen gedacht tijdens het festival. Voor de ouders/opvoeders is er een interactieve lezing van Eva Bronsveld waar ouders bewuster worden over van dynamiek van het opvoeden. Verder zijn er Inspirerende workshops, een kraampjesmarkt, een spreekkwartier bij het pedagogisch bureau en is er natuurlijk volop gelegenheid om andere ouders binnen de gemeente te ontmoeten. Opvang voor de allerkleinsten is ook aanwezig (Je kunt dit bij je aanmelding aangeven).

Activiteiten voor kinderen

Ook voor kinderen belooft het een leuke dag te worden! Terwijl de ouders zich laten inspireren door diverse activiteiten kunnen de kinderen (van 4 t/m 12 jaar) meedoen aan verschillende dansworkshops met aan het einde van de dag een optreden! Kinderen die niet mee willen doen met de dansworkshop kunnen professioneel opgevangen worden door Kinderdagverblijf De Ronde Venen. Daarnaast kunnen de kinderen zich vermaken op het springkussen en andere spelen die de hele dag beschikbaar zijn voor de kinderen. Tussendoor is er een (gratis) gezamenlijke lunch waar volop gelegenheid is om elkaar te ontmoeten en leuke verbindingen te maken. 

Programma

Het Familie Festival start om 11:30 uur en eindigt rond 16:00 uur. Vanaf 10:30 uur kan er binnengelopen worden en is er mogelijkheid tot het bezoeken van de kraampjesmarkt.

Programma overzicht:

10:30-11:30 uur    inloop/registratie gezinnen (kraampjesmarkt open)
11:30-13:00 uur    Lezing Eva Bronsveld  'Wie is er nou de baas?' voor ouders en start dansworkshops voor de kinderen
13:00-14:00 uur    Lunch (kraampjesmarkt open)
14:00-15:00 uur    Workshops voor ouders (kinderen tot einde middag in dansworkshop)
15:00-15:30 uur    Pauze voor de ouders (kraampjesmarkt open)
15:30-16:00 uur    Optreden kinderen en afsluiting

Lezing Eva Bronsveld: Wie is er nou de baas?

Als ouder hoef je niet de baas te zijn om invloed te hebben op je kind. Sterker nog, juist door je kind te benaderen vanuit contact in plaats van macht, zal je kind meer willen luisteren naar wat jij te vertellen hebt. Tijdens deze verrassende lezing krijg je praktische tips om je kind zo te benaderen, zoals je zelf benaderd wilt worden. Je zult zien hoe je, zonder over je eigen grenzen heen te gaan, rekening kunt houden met de grenzen en behoeften van je kind. Een lezing over de kracht van voorbeeldgedrag, oplossingen zoeken vanuit samenwerking en over het belang van intrinsieke motivatie.

Eva helpt ouders en professionals om het leven of werken met kinderen (nog) leuker én makkelijker  te maken. Op een laagdrempelige en praktische manier inspireert zij ouders, leerkrachten en leidsters om bepaalde dingen net wat anders te doen waardoor het gezelliger, fijner en relaxter wordt. Dit doe zij door het schrijven van columns (onder andere voor Kiind-magazine en het Belgisch Nieuwsblad) en boeken en door het geven van lezingen en workshops. De afgelopen tien jaar heeft Eva zich gespecialiseerd in Temperamentvolle kinderen maar geeft zij ook lezingen voor ouders van álle kinderen over onderwerpen als liefdevol grenzen stellen, omgaan met ruziënde kinderen en over de rol van emoties in het leven van zowel ouders als kind. 

Over de workshops

Na de gezamenlijke lunch kan je in een kleinere groep deelnemen aan één van de workshops. Je kunt kiezen uit de volgende vijf workshops (Bij registratie op 6 oktober kun je aangeven aan welke workshop je wilt deelnemen.  Let wel: vol=vol dus kom tijdig):

1. Bewust Ouderschap
2. Leren Leren: Weet jij welke leerstijl jouw kind heeft?
3. Leren Omgaan Met Emoties
4. Hooggevoelig, wat nu?
5. Opvoedstijlen

Toelichting workshops

Workshop Werelddans voor kinderen

Tijdens de workshop Werelddans leren de kinderen een spetterende dans uit een land. Ze kunnen kiezen uit bijvoorbeeld de Flamencodans uit Spanje, de James Bond dans uit Engeland of de Bollywood dans uit India. De workshop start met een warming-up waarbij de kinderen een aantal basisbewegingen leren. Hierna gaan ze aan de slag met de choreografie van de gekozen werelddans. Ze leven zich tijdens de dans in in het desbetreffende land en wanen zich bijvoorbeeld in Japan, Italië of Spanje. Samen oefenen de kinderen de hele dans en aan het eind van de workshop wordt de werelddans opgevoerd aan de ouders. Spelenderwijs maken de kinderen kennis met een werelddans en andere cultuur. De workshopdocent heeft als doelstelling de kinderen plezier te laten beleven aan het dansen, de groep samen te laten werken en voldoende veiligheid te bieden om verlegen kinderen uit hun schulp te laten kruipen. Kinderen worden bewust gemaakt van de ruimte om hen heen en uitgedaagd om hun grenzen te verleggen. 

Spreekkwartier Pedagogisch Bureau

Marga Kraaijkamp van het Pedagogisch Bureau van Kwadraad, zit voor je klaar om algemene vragen over opvoeding met je te bespreken. Tijdens het festival kun je je inschrijven voor een van de spreekkwartieren. Is je kind snel boos, overprikkeld, of hebben je kinderen snel ruzie met elkaar? Is je kind onzeker of lopen de momenten tijdens  het eten niet lekker? Krijg je je kind niet achter de computer vandaan? Je kunt terecht met allerlei uiteenlopende vragen. Het Pedagogisch bureau denkt met je mee, ondersteund en geeft adviezen om je als ouder verder te helpen. Heb je meer tijd nodig na dit spreekuur, kun je altijd een afspraak maken voor een langer gesprek op een ander moment.

Deelname en aanmelden

Deelname aan deze bijzondere dag is gratis dankzij de inzet van Buurtgezinnen, Centrum voor Jeugd en Gezin en Ouders Lokaal. Lunch is hierbij inbegrepen (consumpties buiten de lunch om zijn voor eigen rekening). Wij hebben een maximaal aantal plaatsen. Om deze dag zo goed mogelijk te organiseren stellen wij tijdige aanmelding zeer op prijs.  Klik op onderstaande knop aanmelden om u aan te melden.